torstai 1. marraskuuta 2012

Helppoa Leivontaa.

"Huomenta äiti, tänään minä haluan leipoa pullia", herätti kolmivuotiaani minut eräänä aamuna. Saman päivän aikana leipomistoiveet päivittyivät kakkutikkareihin, niistä oli kuva jonkin lehden kannessa. Kokemuksesta tiedän, että kolmivuotiaalla intoa on vielä rutkasti enemmän kuin keskittymiskykyä tai taitoa. Hän tykkää kovasti taikinan teossa avustaa ainesten taikinaan kaatamisessa ja sekoittamisessa. Taikinanteossa voi myös pikku hiljaa harjoitella laskemista:"Yksi, kaksi, kolme lusikallista jauhoja."

Ensilumen sadettua maahan päätimme kuitenkin vähän huijata ja aloittaa joulun odotuksen aikaisin ja helpolla. Haimme kaupan pakastealtaasta valmista piparkakkutaikinaa. Jos aikaa on oikein vähän ja haluaa päästä mahdollisimman vähällä sotkulla, kannattaa äidin kaulia taikina valmiiksi ja antaa lasten hoitaa piparkakkujen painelu.

Taikina sulaa noin puoli tuntia. Sillä aikaa uuni ehtii lämmetä ja äiti voi valmistella pellit ja leivinpaperit valmiiksi, sekä mitata kahvinkeittimeen päiväkahvit valmiiksi. 

 Omalla pikku kaulimella..
 Valitse keskenään samankokoisia muotteja 
samalle pellille, niin piparit eivät pala uunissa

Parasta pipareiden leipomisessa on tietenkin 
TAIKINAN MAISTELU! 

Vai eikö muka?
 Valmistaikina on hyvä juttu
myös yllätysvieraiden tupsahtaessa kylään.
Sillä välin kun aikuiset vaihtavat kuulumisia,
voivat lapset leipoa piparit !

 Piparkakkuja tulee valmistaikinan yhdestä levystä noin kaksi peltiä. Sillä aikaa kun piparit paistuvat, ehtii siivota jäljet, keittää kahvit ja sytyttää kynttilät. Lapsellekin "itse tehty" välipala maistui mainiosti. 


Lähempänä joulua leivotaan kuitenkin isomummon ohjeella maailman parhaita piparkakkuja..

Ps. Vinkkinä Ikean lähellä asuville, että Ikeasta saa 550 g piparkakkutaikinapaketin n. 1,50 eurolla. Taikina ei ollut ihan niin hyvää (makuuni) kuin Myllyn Paras yms kotimaiset, hieman makeampia pipareita tuli, mutta edullista se oli! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti